2020. január 24., péntek

Komatál kiállítás Lakitelken, a Kölcsey házban


Buszos kiránduláson vett részt Édesapám Lakitelken, egy komatál kiállításon, melyre az ottani Népfőiskola meghívására érkeztek. A kiállítás a Kölcsey házban került megrendezésre. Az épület a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete, mely 1993 decemberében készült el.

"A komatál küldése régi népszokás volt, kifejezte a gyermekágyas anyák iránti figyelmességet. 
A szoptató anyáról való gondoskodással azt biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjék a szülés után, és bőséggel tudjon szoptatni. A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd és bor volt, vidékenként változóan kettő-kilenc napig a szülés után.
A komatál fogásainak száma mindig páratlan volt. Az első és az utolsó komatálat általában a főkomaaszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást.
Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán részt vevő vendégek is megrakták a „komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és őelőtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal."

Fenti idézet a Wikipediáról.

A felvételek 2019. április 27-én készültek.


A kiállítás....A kiállítás távlati képei...

Torockói csipkével készült komakendő


Az emeletről készített felvételek...
A Kölcsey ház...
Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés: