2020. január 24., péntek

Komatál kiállítás Lakitelken, a Kölcsey házban


Buszos kiránduláson vett részt Édesapám Lakitelken, egy komatál kiállításon, melyre az ottani Népfőiskola meghívására érkeztek. A kiállítás a Kölcsey házban került megrendezésre. Az épület a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete, mely 1993 decemberében készült el.

"A komatál küldése régi népszokás volt, kifejezte a gyermekágyas anyák iránti figyelmességet. 
A szoptató anyáról való gondoskodással azt biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjék a szülés után, és bőséggel tudjon szoptatni. A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd és bor volt, vidékenként változóan kettő-kilenc napig a szülés után.
A komatál fogásainak száma mindig páratlan volt. Az első és az utolsó komatálat általában a főkomaaszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást.
Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán részt vevő vendégek is megrakták a „komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és őelőtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal."

Fenti idézet a Wikipediáról.

A felvételek 2019. április 27-én készültek.


A kiállítás....











A kiállítás távlati képei...





Torockói csipkével készült komakendő


Az emeletről készített felvételek...








A Kölcsey ház...




Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a komatál hordás jó szokás volt, mindenképpen hasznos. Mostanság a rokonságban mi is ellátjuk a kismamát szülés után főzésekkel, sőt a háztartási teendőkben is helyettesítjük, amíg szükséges. Persze ez nem mindenkinél jellemző, családja válogatja, ki tudja megtenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon jó és hasznos szokás volt, és kedves gesztus azoktól, akik ma is gyakorolják....

      Törlés